donderdag 16 februari:20.15 u.

't Fabriek

  • Prijs: € 10,00
Schrijf in op de wachtlijst
Lezing

Jan Balliauw

Rusland en het Westen

In deze lezing gaat Jan Balliauw dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen. Hij geeft daarbij aan welke strategie Rusland en president Poetin gebruiken en hoe die strategie, vaak aangeduid in het Westen als ‘hybride oorlogsvoering’, zich geleidelijk heeft gevormd sinds Poetin president werd in 2000. In het begin van zijn presidentschap was er sprake van samenwerking met het Westen maar geleidelijk aan zijn de relaties verzuurd en heeft Poetin ervoor gekozen om de confrontatie met het Westen niet uit de weg te gaan, zij het met niet-conventionele middelen zoals cyberactiviteiten. De lidstaten van de Europese Unie staan voortdurend voor een dilemma hoe ze met de assertieve buur in het oosten moeten omgaan. Moeten ze ondanks alles de kanalen met Rusland open houden omdat het land een belangrijke leverancier van grondstoffen is en hetzelfde continent deelt met de EU-lidstaten, of moeten ze de confrontatie met Rusland aangaan om het land op andere gedachten te brengen?

Over Jan Balliauw

Nog in de tijd van het communisme was Jan een regelmatige bezoeker van de Sovjet-Unie. Hij maakte er reportages voor de Nederlandse publieke zender VPRO-radio. Als correspondent in Sint-Petersburg en Moskou beleefde hij voor de Vlaamse publieke omroep VRT het uiteenvallen van de Sovjet-Unie van op de eerste rij.

Hij maakte mee hoe Rusland voor het Westen van een mogelijke partner evolueerde naar een onbetrouwbare buur. Zijn talloze reportages vanuit alle regio’s in Rusland, maar ook Kiev, Oost-Oekraïne, de Krim of uit de voormalige oorlogszones in ex-Joegoslavië maken van hem dé specialist van de Oost-Westbetrekkingen. Maar even nauwgezet volgt Jan de geopolitieke wendingen die de verkiezing van president Trump in de VS heeft veroorzaakt en waarschuwt hij voor de onzekere toekomst van West-Europa.

Jan heeft zijn ervaring als ‘grand reporter’ voor radio en tv ook te boek gesteld en voor de VRT maakte hij een indrukwekkende tv-documentaire over 20 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar ook voor een livepubliek brengt hij de recente politieke geschiedenis van het Europese continent graag tot leven. Ook al is dit verslag niet erg geruststellend voor onze kleine landen, het blijft in elk geval een bijzonder boeiende ervaring.