donderdag 18 april:20.15 u.

't Fabriek

  • Prijs: €10
Tickets
Lezing

Bert De Vroey

De president en wij hier in Europa

'De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 en de plaats van de VS in de wereld’

De Verenigde Staten hebben vier woelige jaren doorgemaakt onder het presidentschap van Donald Trump. De relaties van de VS met de rest van de wereld werden flink dooreengeschud. Trump nam afstand van traditionele bondgenoten in Europa, stelde de NAVO in vraag en knoopte goede relaties aan met autoritaire leiders elders in de wereld.

De aanpak van president Joe Biden was radicaal verschillend: een terugkeer naar de oude allianties en internationale overlegorganen. Biden wist een westers blok te smeden dat krachtig reageerde op de Russische aanval in Oekraïne. Toch liggen ook voor Joe Biden de prioriteiten overduidelijk in zijn eigen land, waar hij fors investeert in infrastructuur en groene energie, zelfs als hij daarmee bedrijven weglokt uit Europa.  Tegelijk richten de VS onder zijn leiding hun blik ook steeds meer op Azië. Biden paal en perk stellen aan de toenemende macht en invloed van China, terwijl hij minder investeert in de woelige regio van het Midden-Oosten.

De presidentsverkiezingen van 2024 zullen daarom meer dan ooit een strijd worden tussen uiteenlopende visies op de rol van de VS in de wereld. Juist daarom kunnen ze ook voor Europeanen een verschil maken.
Bert De Vroey volgt de Amerikaanse politiek al 23 jaar op de voet. Hij maakte een vijftigtal reportagereizen in de VS en bracht verslag uit over zes verkiezingscampagnes voor het Witte Huis.  In een telkens weer geactualiseerde lezing gaat hij in op het systeem en het verloop van de verkiezingen, de kandidaten en hun plannen en ideeën, en de betekenis van de stembusslag voor Europa.

Over Bert De Vroey

Bert volgt de trends in de wereld al ruim 30 jaar. Eerst als reporter voor Radio 1, reizend naar Afrika en Brazilië, later als journalist voor de VRT-nieuwsdienst waar hij zich specialiseerde in de VS. In het boek De kleuren van Amerika bundelde Bert zijn inzichten over diversiteit in de VS. Intussen groeide zijn aandacht voor migratie in Europa, zeker na de vluchtelingencrisis van 2015. Radio leerde hem helder vertellen, televisie deed hem scherper kijken. Hij maakt complexe thema’s begrijpelijk, zonder te versimpelen.

Bert treedt op als moderator of interviewer bij debatten, boekvoorstellingen of praatcafés, wanneer het – van ver of dichtbij – over internationale politiek of over migratie gaat.